Projecten

DeltaCube is de eerste IoT-oplossing op basis van low-cost precisie-GPS die speciaal ontwikkeld is voor geodetische doeleinden.

DeltaCube kan worden ingezet voor diverse geodetische vraagstukken. De eerste uitgewerkte toepassing is de inzet bij zakbaken in de grond- weg- en waterbouw.

deltacube DeltaIoT Markermeerdijken 1

Project: Sterke Markermeerdijken

In 2019 is Rijkswaterstaat in samenwerking met de Alliantie Markermeerdijken gestart met het versterken van de Markermeerdijken over een lengte van maar liefst 33 km, van Hoorn tot aan Amsterdam.

DeltaIoT meet met de innovatieve DeltaCube de inklinking van de bodem. Volledig op afstand en geautomatiseerd. In juli 2021 zijn de eerste 50 DeltaCubes op het project uitgerold.

Markermeerdijken

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met hoogwater. Veel dijken – waaronder ook grote delen van de Markermeerdijken in Noord-Holland – voldoen niet meer aan de gestelde veiligheidseisen van vandaag. De stabiliteit van de dijken is onvoldoende en op sommige plaatsen zijn ze niet hoog genoeg.

In 2019 is Rijkswaterstaat in samenwerking met de Alliantie Markermeerdijken gestart met het versterken van de Markermeerdijken over een lengte van maar liefst 33 km, van Hoorn tot aan Amsterdam.

DeltaCube meet inklinking van bodem

Voor het versterken van de dijken worden grote hoeveelheden zandlagen aangebracht, wat ook wel de voorbelasting van het maaiveld wordt genoemd. Dit voorbelastingsmateriaal zorgt ervoor dat het onderliggende maaiveld en de bodem in elkaar worden gedrukt, oftewel gaat inklinken. Deze inklinking van de bodem moet nauwlettend worden gevolgd en dient wekelijks door landmeters gemeten te worden met behulp van zakbaken.

DeltaIoT meet met de innovatieve DeltaCube deze zakbaken volledig op afstand en geautomatiseerd. In juli 2021 zijn de eerste 50 DeltaCubes op het project uitgerold. Dit gebeurde nabij het stadscentrum van Hoorn en meer naar het zuiden bij het dorp Warder. Eind augustus werd een volgende batch van 100 stuks uitgerold. En meerdere trajecten staan nog op de planning.

Onze DeltaCubes zullen tot eind 2023 metingen blijven verzorgen voor de versterking van de Markermeerdijken met minimaal twee metingen per week. Voor nu gebruiken wij een zelf ontwikkeld webportaal om de data op te leveren. Later komen er geautomatiseerde rapportages in het gewenste formaat per e-mail. En een rechtstreekse koppeling aan onze databases voor klanten met een eigen omgeving middels een API-interface.

Bekijk het project

Onderstaande video’s tonen de verschillende stappen en locaties van de versterking van de Markermeerdijken. Deze beelden zijn gemaakt door de Alliantie Markermeerdijken.

DeltaIoT. Where IoT meets geodesy

Wil je meer weten over onze innovatieve oplossingen in de geodesie? Neem contact op.

Contact opnemen