Projecten

DeltaCube is de eerste IoT-oplossing op basis van low-cost precisie-GPS die speciaal ontwikkeld is voor geodetische doeleinden.

DeltaCube kan worden ingezet voor diverse geodetische vraagstukken. De eerste uitgewerkte toepassing is de inzet bij zakbaken in de grond- weg- en waterbouw.

deltacube DeltaIoT Markermeerdijken 1

Project: Sterke Markermeerdijken

In 2019 is Rijkswaterstaat in samenwerking met de Alliantie Markermeerdijken gestart met het versterken van de Markermeerdijken over een lengte van maar liefst 33 km, van Hoorn tot aan Amsterdam.

DeltaIoT meet met de innovatieve DeltaCube de inklinking van de bodem. Volledig op afstand en geautomatiseerd. In juli 2021 werden de eerste 50 DeltaCubes op het project uitgerold.

Markermeerdijken

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met hoogwater. Veel dijken – waaronder ook grote delen van de Markermeerdijken in Noord-Holland – voldoen niet meer aan de gestelde veiligheidseisen van vandaag. De stabiliteit van de dijken is onvoldoende en op sommige plaatsen zijn ze niet hoog genoeg.

In 2019 is Rijkswaterstaat in samenwerking met de Alliantie Markermeerdijken gestart met het versterken van de Markermeerdijken over een lengte van maar liefst 33 km, van Hoorn tot aan Amsterdam.

DeltaCube meet inklinking van bodem

Voor het versterken van de dijken worden grote hoeveelheden zandlagen aangebracht, wat ook wel de voorbelasting van het maaiveld wordt genoemd. Dit voorbelastingsmateriaal zorgt ervoor dat het onderliggende maaiveld en de bodem in elkaar worden gedrukt, oftewel gaat inklinken. Deze inklinking van de bodem moet nauwlettend worden gevolgd en dient wekelijks door landmeters gemeten te worden met behulp van zakbaken.

DeltaIoT meet met de innovatieve DeltaCube deze zakbaken volledig op afstand en geautomatiseerd. In juli 2021 zijn de eerste 50 DeltaCubes op het project uitgerold. Dit gebeurde nabij het stadscentrum van Hoorn en meer naar het zuiden bij het dorp Warder. Eind augustus werd een volgende batch van 100 stuks uitgerold. En meerdere trajecten staan nog op de planning.

Onze DeltaCubes zullen tot eind 2023 metingen blijven verzorgen voor de versterking van de Markermeerdijken met minimaal twee metingen per week. Voor nu gebruiken wij een zelf ontwikkeld webportaal om de data op te leveren. Later komen er geautomatiseerde rapportages in het gewenste formaat per e-mail. En een rechtstreekse koppeling aan onze databases voor klanten met een eigen omgeving middels een API-interface.

Bekijk het project Sterke Markermeerdijken

Onderstaande video’s tonen de verschillende stappen en locaties van de versterking van de Markermeerdijken. Deze beelden zijn gemaakt door de Alliantie Markermeerdijken.

deltacube DeltaIoT Markermeerdijken 1

Project: Pilot voor de Combinatie Oosterweeltunnel (COTU)

In mei 2022 zijn we voor de DEME Group van start gegaan met een pilot in de haven van Antwerpen. DEME Group is partner in het consortium Combinatie Oosterweeltunnel (COTU).

Het consortium neemt de bouw van de Scheldetunnel en het bijbehorende bouwdok in Zeebrugge op zich. Naast DEME bestaat de groep uit de Belgische bouwgroepen BESIX, BAM Contractors en Jan de Nul.

deltacube DeltaIoT Markermeerdijken 1

Project: Mekante Diek

DeltaIot werkt graag samen met partners die ook geloven in verduurzaming en innovatie in de bouw. Met NEXT, hét platform binnen Dura Vermeer voor pioniers in de bouw, hebben wij zo’n partner gevonden.

De visies van DeltaIoT en NEXT sluiten perfect op elkaar aan. Samen willen we innovatie in de bouw versnellen en zijn daarom trots een meerjarige samenwerking aan te gaan met een toonaangevende organisatie als Dura Vermeer.

Op het project Mekante Diek, de dijkversterking bij Tiel-Waardenburg, staan op de piek ruim 400 van onze DeltaCubes.

Meer weten over dit project? Ga via onderstaande knop naar het virtuele bezoekerscentrum.

deltacube DeltaIoT Markermeerdijken 1

Project: N217 Polderweg

In 2023 en 2024 wordt de Heinenoordtunnel in Barendrecht gerenoveerd doorRijkswaterstaat. Het verkeer wordt dan onder andere omgeleid via de N217 door de de Kiltunnel. Om de verkeerscapaciteit te vergroten paste de provincie Zuid-Holland in 2022 die weg op een aantal plaatsen aan.

Op het traject N217 Maasdamseweg/Polderweg in Maasdam verzorgde DeltaIoT in samenwerking met Mourik Infra de zakbaakmetingen in opdracht van de Provincie Zuid-Holland.

Die metingen doen wij met onze DeltaCubes. Iedere DeltaCube is voorzien van elektronica met zendmodule, een batterij en zonnecellen, dus volledig zelfvoorzienend en autonoom. Op dit traject stonden 18 van deze zakbaken en een basisstation.

deltacube DeltaIoT Markermeerdijken 1

Project: Abu Qir-haven in Egypte

Onze Belgische partner DEME – wereldwijd toonaangevend op gebied van baggeren, landaanwinning, offshore energie en milieusanering – is betrokken bij een groot project in Egypte. In Abu Qir-haven, vlakbij Alexandrië, is de aanwinning van 1.000 hectare nieuw land in volle gang. Er wordt een enorm volume van meer dan 150 miljoen m³ gebaggerd.

DEME maakt voor dit prestigieuze project gebruik van onze DeltaCubes, inclusief een licentie voor 5 jaar. De DeltaCubes staan vlak voor de kust in de Abu Qir-haven opgesteld en verrichten momenteel al metingen, op de locaties waar recent het nieuwe land is aangebracht.

Voor de de maritieme werken betreft dit 6,8 km aan nieuwe kademuren voor nieuwe ligplaatsen, 8,8 km golfbrekers en bodemverbeteringswerken. Deze zullen worden uitgevoerd door DEME’s consortiumpartner GIECO, het toonaangevende waterbouwbedrijf van Egypte.

DeltaIoT. Where IoT meets geodesy

Wil je meer weten over onze innovatieve oplossingen in de geodesie? Neem contact op.

Contact opnemen